Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért fontos a napi ötszöri étkezés?

2009.06.01

Miért fontos a napi ötszöri étkezés?

Tudjuk,hogy a sok zöldség és gyümölcs mennyire fontos,megtanultuk,hogy a cukor és a fehér liszt nem javasolt nagy mennyiségben,és a legtöbben törekszünk arra,hogy családunkkal változatosan és helyesen étkezzünk.Ma már egyre többször kerül az asztalunkra teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru,növényi olajból készült margarin,és hozzá némi zöldség.A kiegyensúlyozott táplálkozás azonban nemcsak azt foglalja magában,hogy mit és mennyit eszünk,hanem azt is,hogy hányszor eszünk naponta.A leginkább javasolt táplálkozás gyakorisága napi ötszöri étkezést jelent.Vagyis nem elég az,hogy reggelizünk,ebédelünk és vacsorázunk,hanem fontos beiktatni étrendünkbe a tízórait és az uzsonnát is.Egyik étkezés alkalmával se fogyasszunk túl sokat,inkább kisebb adagokat,és mielőtt telítődnénk,hagyjuk abba az evést.De kezdjük a legelején.A legtöbb családban elfelejtenek reggelizni.Pedig ahhoz,hogy energiával feltöltődve kezdődjön a napunk,a reggeli a legfontosabb.Az első étkezés nemcsak feltölti a szervezetünket,hanem a napi emésztési folyamatokat is beindítja,ezért kihagyhatatlan.Ha mindenképpen egy kis koffeinre van szüksége a szervezetünknek,akkor inkább egy csésze cukrozatlan vagy kevés mézzel ízesített teát fogyasszunk a reggeli szendvics mellé,és csak egy - két óra elteltével élvezzük a finom feketét.Gyermekeinknek is szüksége van tápláló reggelire,ezért időben ébresszük őket reggelente,hogy legyen idő a közös reggelire így gyermekeink kicsi koruktól megszokják a rendszerességet,melyet a későbbiekben is nagy eséllyel folytatnak majd tovább.Tízóraira válasszunk gyümölcsöt,joghurtot,vagy rágcsáljunk egy kis zöldséget.Így a vércukorszintet szinten tudjuk tartani,és nem következik be a farkaséhség.Gyermekünk uzsidobozába pedig csomagoljunk rendszeresen szendvicset,melyhez használjunk minél többféle zöldséget,és tegyünk mellé egy kis gyümölcsöt is,így a reggeli energiájuk ebédidőig kitart majd.Az étkezések között és alatt igyunk sok folyadékot,lehetőleg szénsavmentes ásványvizet,és csemetéinket is ösztönözzük rendszeres folyadékfogyasztásra az iskolában is,mert hajlamosak erről elfelejtkezni,és a kevés folyadékfogyasztás miatt gyakrabban megfájdulhat a fejük.A főétkezésnél fogyasszunk levest,majd ez után jöhet a sovány hús és a köret zöldségekkel.Lehetőleg ne a nehéz,zsíros,fűszeres ételek domináljanak az ebédünkben,hanem a változatos főzelékkel,salátákkal,grillezett,sovány húsokkal tarkított étrendet részesítsük előnyben.Mindig nyugodtan étkezzünk,alaposan rágjuk meg a falatokat.A családi étkezések során magyarázzuk el gyermekeinknek is,hogy mit és hogyan fogyasszanak.Uzsonnára együnk néhány szem olajos magot,vagy újra egy kis gyümölcsöt,így a szervezetünk nem lesz kiéhezve,mire elérkezik a vacsoraidő.A legideálisabb az lenne,ha hat óra után már nem ennénk semmit,és a vacsora is könnyű ételekből állna.Minderre azért van szükség,hogy szervezetünk folyamatosan tudjon dolgozni,de soha ne legyen túlterhelve.

 

Pizzás kenyér vacsorára

Hozzávalók 2 szelethez:

2 nagy szelet,teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér

40 g Rama MultiVita margarin

100 g paradicsompüré

só,bors,cukor

5 evőkanál konzerv kukorica

1 db piros kaliforniai paprika

50 g reszelt sajt alacsony zsírtartalmú sajtból

2 teáskanál apróra vágott metélőhagyma.

Elkészítés:

Kenjük meg a kenyérszeleteket Rama MultiVita margarinnal.A paradicsompürét ízlés szerint fűszerezzük meg sóval,borssal és cukorral,majd kenjük a margarinos kenyérszeletekre.Mossuk meg a kaliforniai paprikát,szeleteljük fel és vágjuk vékony csíkokra.A paprikát és a kukoricát szórjuk a paradicsomszószos kenyérre,ez után az egészet szórjuk meg bőven reszelt sajttal.Előmelegített sütőben süssük 200 °C-on 15 percig.Metélőhagymával tálaljuk.

 

Zsömle túróval és retekkel

Hozzávalók:

4 db retek

2 evőkanál túró

20 g Rama MultiVita margarin

1 teáskanál snidling

1 db teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle

Elkészítés:

Mossuk meg és töröljük szárazra a retkeket,majd reszeljük le,és keverjük össze a túróval,az apróra vágott snidlinggel és margarinnal.Vágjuk félbe a zsömlét,mindkét felét kenjük meg margarinnal,majd a túrós keverékkel,és borítsuk egymásra.A zsömlét még egyszer vágjuk félbe,és már kész is a tízórai!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.