Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit üzen a teste?

2008.10.02

Mit üzen a teste?

Az emberi szervezet,akár egy precíz szerkezet,időben figyelmeztet bennünket,ha valami nem jól működik.Az ön feladata csupán annyi,hogy odafigyeljen a jelekre.Ha rendszeresen ellenőrzi magát,korai stádiumban felismerheti a betegségeket.A szervezet egyensúlyának felborulását számos apró tünet beharangozhatja.Elég,ha alaposabban belepillant a tükörbe,máris láthatja,a múlt hónaphoz képest vajon nem jelent-e meg pár apró elváltozás,mondjuk az arcbőrén.Ha tisztában van a jelekkel,magát a problémát is időben felismerheti és pótolhatja a hiányzó vitaminokat vagy ásványokat,sőt,a komolyabb betegségeket is megelőzheti,például életmódváltással.

Hiányos szemöldök

Lehetséges okok:Főleg a szemöldök külső harmadában jelentkező ritkulás utalhat a pajzsmirigy alulműködésére.
Megoldás:Ha emellett még állandóan,ám ok nélkül fáradt is,képtelen koncentrálni,szétszórt,gyakran fázik,valamint könnyen hízik,esetleg a nyaka is megvastagodott,kérjen beutalót a háziorvosától a kórházba,hogy a szükséges vizsgálatok elvégzése után megtalálják az önnek megfelelő gyógymódot!

Sárgás pontok a szem körül

Lehetséges okok:A felső és alsó szemhélyakon látható,viszonylag apró pontokért többnyire a magas koleszterinszint felelős.
Megoldás:Mikor járt utoljára vérvizsgálaton?Amíg nincs baja,addig a legtöbb embernek sajnos eszébe sem jut,hogy évente legalább egyszer többet is megtudjon a teste aktuális állapotáról.Pedig ebben egy egyszerű laborvizsgálat is sokat segíthet,kérjen hát egy beutalót a háziorvosától!Már néhány csepp vérből kiderül,mennyire vigyáz az egészségére,az életkorának megfelelően ügyel-e a táplálkozására,illetve a súlyára.Ha az eredmény szerint 100 ml-nyi vérben több mint 220 mg koleszterin van,életmódváltással csökkentheti a túl magas vérzsírértéket.Fogyasszon kevesebb állati zsiradékot,ám több például az olívaolajban,a tengeri halakban megtalálható telítetlen zsírsavat,valamint kezdjen el rendszeresen,hetente legalább két alkalommal mozogni!

Csomócskák a fülcimpákban

Lehetséges okok:Ha sok van belőle a vérben,a felesleges húgysav lerakódik az ízületekben és a szövetekben.
Megoldás:Gyakran az is segít,ha csak egy picit változtat az étkezési szokásain,azaz kevesebb húst és belsőséget eszik,elősegítve ezzel a húgysav vizelettel való távozását,és lemond az alkoholfogyasztásról.Makacs esetekben emelett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Berepedt szájszél

Lehetséges okok:Elképzelhető,hogy vashiányos,vagy több B2-vitaminra lenne szüksége a szervezetének.
Megoldás:Ügyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra!A húsoknak,a belsőségeknek,a zöldségeknek és a hüvelyeseknek magas a vastartalmuk.B2-vitamin főként a tejtermékekben,a brokkoliban,a spárgában,a spenótban,valamint a halakban,a húsokban,a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben található.Megnövekedett vasszükséglet esetén például terhesség idején tanácsos vastartalmú készítményt szedni.Ennek adagolásáról konzultáljon a kezelőorvosával.

Elvékonyodott bőr

Lehetséges okok:Ha a hűvös tapintású,sápadt,száraz és sérülékeny bőr mellett további tünetei is vannak,például szívdobogást,nyugtalanságot,izzadást,remegést,és izomgyengeséget tapasztal,lehetséges,hogy a pajzsmirigy túlmüködéséről van szó.Erre utalhatnak a hosszanti irányban barázdált,könnyen törő körmök is.
Megoldás:Vizsgáltassa ki orvossal a pajzsmirigyfunkcióit!Ha valóban megállapítják a túlmüködést a gyógyszerek segítenek majd.

Túlzott sápadság

Lehetséges okok:A visszerű arcbőr,a túlságosan világos fogíny,a szemek körüli sötét karikák folsav- vagy vashiányt jelezhetnek.
Megoldás:Úgy tűnik,nem étkezik kiegyensúlyozottan.Vasat többek között a máj és zöld leveles zöldségek tartalmaznak.Ha gyerekeket szeretne,több folsavra van szüksége,nehogy a magzatnál fejlődési rendelleneség alakuljon ki.Ezt a fontos ásványi anyagot a várandósoknak javasolt készítményekkel pótolhatja.

Kipirosodott tenyér

Lehetséges okok:A máj valamilyen betegségére,például hepatitis C-re utalhat.Előfordulhat azonban reumás betegeknél is,valamint a várandósság alatt.
Megoldás:Ha nem az áldott állapot miatt jelentkeznek a tünetek,vizsgáltassa ki magát a háziorvosával vagy egy belgyógyásszal!

Az önvizsgálat életet menthet

A fádalom és a láz egyértelműen elárulják,hogy betegek vagyunk.A test többi jelzését viszont csak akkor vesszük észre,ha rendszeresen ellenőrizzük magunkat.Nagyon fontos például a mellek havi rendszerességgel elvégzett önvizsgálata.A statisztika szerint a diagnosztikált daganatok 80-90%-át fedezik fel így nők.Természetesen az is fontos,hogy félévente-évente felkeresse a nőgyógyászát a rákszűrés és egy alaposabb kivizsgálás érdekében!

1.

Álljon a tükör előtt leeresztett karral és válal.Figyelje meg alaposan az emlők és a mellbimbók alakját,valamint színét.

2.

Ismételje meg a vizsgálatot úgy is,hogy mindkét karját a feje fölé emeli.Ezután a két tenyere közé véve,azokat függőleges,majd vízszintes irányban mozgatva is tapintsa át a melleit.Végül összezárt ujjakkal,csigavonalban kívűlről befelé haladva is tapintsa át azokat.

3.

Feküdjön hanyatt,tegyen a válla alá egy kispárnát,és az egyik kezét helyezze a feje alá.Körkörös mozgással tapintsa át az egyik,majd a másik mellét,továbbá a hónalját is az ujjbegyeivel.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.