Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött articsóka barigoule módra 4 személyre

2009.04.21

Töltött articsóka barigoule módra 4 személyre

1.
A provanszál nyelvben a barigouló szó egyaránt jelent azt a széles karimájú nemezkalapot,amelyet hajdanán a parasztok viseltek,valamint egy grillezésre,töltésre alkalmas gombafajtát is.Ugyanakkor az articsóka elkészítésének bizonyos módját is ezzel az elnevezéssel jelölik:ilyenkor vagy sonkával és gombával töltik meg a zöldséget,vagy ahogyan a mi receptünkben is megpárolják.Talán azért hívják így,mert az ily módon elkészített étel kicsit hasonlít a gombás ragura
.

2.
Készítsünk elő 8 kisebb articsókát.Fás végüket távolítsuk el,és ollóval vágjuk le a levelek felső harmadát.Kanál segítségével vájjuk körbe és emeljük ki az articsóka selymesen szőrös szívét.Vágjunk ketté egy citromot,levével dörzsöljük be minden oldalról az articsókákat,nehogy elszíneződjenek.Mossunk meg 3 paradicsomot,vegyük ki a szárukat,majd vágjuk cikkekre.Tisztítsunk meg és vágjunk apróra 2 gerezd fokhagymát és 2 fej vöröshagymát.

3.
150 g bőrétől megfosztott,csíkokra vágott húsos szalonnát blansírozzunk egy fazék lobogóan forró vízben,csepegtessük le,itassuk fel róla a vizet,és tegyük félre.Nagy,mély serpenyőbe löttyintsünk egy kis olajat,tegyük bele a szalonnacsíkokat,és folyamatosan kevergetve 5 percig pirítsuk.Adjunk hozzá a finomra vágott vörös - és fokhagymát,keverjük össze,pároljuk még 5 percig,s közben keverjük folyamatosan.

4.
Adjuk hozzá a paradicsomot.Ízesítsük sóval,borssal,és mérsékelt tűzön pároljuk 5 percig.Egy fazékban forrósítsunk fel 4 evőkanál olívaolajat,és mérsékelt tűzön,10 percig fonnyasszuk rajta az articsókákat.Öntsük fel 1,5 dl fehérborral,sózzuk,borsozzuk,és főzzük további 5 percig.Adjuk hozzá a paradicsomszószt,egy kevés kakukkfüvet,és lefedve pároljuk 20 - 25 percig.

5.
Végezetül egy csokor apróra vagdalt bazsalikomot adunk hozzá,és ha kell,utánaízesítjük.A barigoule módra készült articsókát tálalhatjuk melegen,grillezett húsokhoz bárány,borjú,marha vagy mélytányérban,hideg előételként.A köretként kínált mártást ízesíthetjük citromlével vagy finomra vágott friss zöldfűszerekkel.

Általános tudnivalók

Az articsókákat fogyaszthatjuk főzve vinaigrette mártással,vagy párolva,mártásosan készítve.Az articsóka barigoule módra amely nyár derekán,aromákban gazdag,illatos fűszerekkel készül talán a legjobb példa a második elkészítési módra.Ehhez a recepthez ha csak lehetséges,kisebb méretű,jó puha,lila articsókákat válasszunk;ha igazán kicsik,még nem szőrös a belsejük,nyugodtan egészben is hagyhatjuk őket.Ebben az esetben a megadott mennyiség kétszeresét kell vennünk.

 

                                   Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.