Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tiramisu torta

2008.10.01

Tiramisu torta

Hozzávalók a tésztához:

3 db tojás
1 csipet só
90 g cukor
50 g liszt
40 g étkezési keményítő
1/2 tk. sütőpor

A töltelékhez:

60 ml kávé
75 ml amaretto likör
500 g mascarpone krémsajt
250 g túró
50 g cukor
1/2 tasak színtelen zselatin
250 ml tejszín
1 cs. vaníliás cukor
kakaó

Elkészítés:

A tojássárgákat a sót és a cukort habosra keverjük.Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.Az étkezési keményítővel és a sütőporral elkeverjük a lisztet és a tojásos masszához adjuk,lazán átkeverjük,hogy a tojáshab nehogy összetörjön.A tésztát sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük,tetejét elsimítjuk és 180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.hagyjuk kihűlni a formában és lehetőleg másnap vízszintesen kettévágjuk.A töltelékhez a kávét 3 ek. amarettoval elkeverjük.A mascarpone sajtot,a túrót,a cukrot és a maradék  amarettot simára keverjük.A zselatint 3 ek. vízbe beáztatjuk,majd alacsony hőfokon addig melegítjük,míg teljesen elolvad.Egy kevés mascarpone krémet adunk a zselatinhoz és alaposan elkeverjük.Ezt a masszát hozzáadjuk a maradék mascarpone krémhez,ismét jól elkeverjük és hideg helyre tesszük.A tejszínt a vaníliás cukorral felkeverjük és amint a massza dermedni kezd,hozzákeverjük.Az alsó tésztalapot tányérra helyezzük és a sütőforma karikáját köré tesszük.4-5 evőkanál krémet teszünk a tésztára,befedjük a másik tortalappal amit meglocsolunk az amarettos kávével..A maradék krémet ennek a tetejére helyezzük,elsimítjuk és vastagon megszórjuk a kakaóporral.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rákóczi túrós

(Gabóca, 2009.03.22 12:10)

Hozzávalók:
2 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, kevés reszelt citromhéj
- a töltelékhez: 3 tojássárgája, 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 6 dkg zsemlemorzsa,
- a tetejére: 4 tojásfehérje, 8 dkg porcukor

Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, szórd bele a sütőport. Add hozzá a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, reszelj bele egy kis citromhéjat, és gyúrd össze. Csomagold fóliába és pihentesd legalább egy órán át a hűtőben. Eközben elkészítheted a tölteléket: a tojássárgájákat keverd habosra a cukorral, és dolgozd össze az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, és terítsd egy kisebb tepsibe. Villával szurkáld meg és előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép rózsaszínűre.
Szórj rá zsemlemorzsát, simítsd el rajta a túrós tölteléket és a sütőbe visszatéve süsd készre. A megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral verd habbá, és a kész süteményt borítsd be vele. A langyos sütőbe tedd vissza épp csak annyi időre, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.
Ha kihűlt, vizes késsel szeleteld hosszúkás darabokra.