Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


India

2009.01.11

India tudnivalói

 

  1. A hinduknak sok ünnepük van,amelyeken gyakran káprázatos ruhákat viselnek.A pongál idején a gyerekek 3 napon keresztül azt csinálnak,amit akarnak,és senki sem szidja meg őket!
  2. A világ népességének egyhatod része Indiában él.
  3. A tigrisek ritkán támadnak emberre.Ha mégis megteszik,hátulról csapnak le.Az erdei munkások élénk színű maszkot hordanak a fejük hátsó részén,hogy megtévesszék a tigriseket.
  4. Északon,Madraszban és Bombayben több filmet készítenek,mint Hollywoodban.
  5. A világ teatermésének nagy része Indiából származik.Az asszonyok leszedik a zsenge,fiatal leveleket,és ezek szárítása után kerülnek az üzletekbe.
  6. Az ókori rómaiak és görögök Dél-Indiából szerezték be a fűszereiket.1498-ban Vascode Gama portugál felfedező Afrika déli részét megkerülve hajózott el Indiába,és ezzel megrajzolta a fűszer és selyem kereskedés útvonalát.

 

India szótára

 

Nagymacskák

A macskák családjába tartoznak igazán nagy,vadon élő tagjai.Közéjük tartoznak az oroszlánok,tigrisek,leopárdok,párducok,gepárdok és a jaguárok.

Húsevők

Olyan állatok pl.:tigrisek amelyek vadhússal és hallal táplálkoznak.Táplálékukat vadászattal szerzik be,és erős fogazatukkal ragadják meg és tépik a húst.

Növényevők

Olyan állatok,amelyek növényekkel,levelekkel és gyümölcsökkel táplálkoznak.Fogaik alkalmasak a kemény levelek rágcsálására és letörésére.

Hinduizmus

A Dél-Indiában élő emberek többsége hindu,akik a hinduizmusnak nevezett vallás követői.

Nemzeti Park

Elkülönített földterület,ahol védett állatok élnek,különösen olyanok,amelyek ritkák vagy veszélyeztetettek.

Szent állatok

Indiában a tehenek szent állatok,vagyis nem szabad őket bántani,mert a hindu vallás ezt tiltja.

Rezervátum

A nemzeti parkhoz hasonlóan ezeket a területeket is bizonyos állatok számára tartják fenn.A törvény tiltja,hogy ezeken a biztonságos helyeken élő állatokat vadásszák vagy megöljék.

Szári

Egy nagy darab szövetből készült hosszú ruha,amelyet az indiai nők viselnek.

Limerick

5 soros tréfás versike,amelyben 2 hosszú,majd 2 rövid rímelő sor található,majd ismét 1 hosszú,ami 1-ső 2-vel rímel.

 

Csodálatos India

Indiában sokan a szabadban főznek és fogyasztják ételüket.Egyik hétköznapi ételük a dhal,ami sűrű lencseleves,rizzsel körítve.Sok zöldségből készített és erősen fűszerezett ételt esznek,de a tengerpartokon a friss halból és egyéb tengeri állatokból készült ételek is népszerűbbek.

 

Vicc

-Mi a különbség a szelíd tehén és a csokifagyi között?
-Az egyik jó marha,a másik marha jó.

 

Háromkerekű

Sok különös közlekedési eszköz van Indiában,pl.:autó-riska,amivel olcsón és gyorsan lehet keresztülutazni a városban.Lehetetlen nem észrevenni ezeket a fürge,3 kerekű robogókat.Színűk sárga és fekete és van egy fedelük,hogy ne süssön az utasok fejére a forró nap.Mint Indiában minden busznak,autónak és biciklinek,az autó-riksának is van csengőjük vagy dudájuk,amit állandóan használnak a vezetőik,hogy utat csináljanak a forgalomban.Ettől aztán nagyon zajosak az utcák!

 

Tarka marha

A tehenek a hinduk szent állatai,Indiában akár börtönbe is kerülhet,aki bántja őket!Azért értékesek a hinduk számára,mert tejet adnak,amiből joghurtot és vajat is készíthetnek.Még a tehén lepényt is hasznosítják:összekeverik szalmával,kiszárítják a napon,és tüzelnek vele!Januárban van a hinduk hálaadó ünnepe a Pongál.A 3. napon a teheneket és bikákat élénk színekkel kipingálják,virágkoszorúkkal díszítik és éneklés,zenélés közepette végig vezetik őket a falun.

 

Szín játék

A hindu naptárban nagyon sok ünnep szerepel,ezek közül a legszínesebb a Holi,amit a Színek Ünnepének is neveznek.Ilyenkor jön el a szórakozás,a barátság és a termés megünneplésének ideje.A telihold utáni reggelen az emberek festékport és festékes vizet szórnak,öntenek egymásra,amíg minden és mindenki csupa festék nem lesz!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.